vuokramökit - lomamökit - mökin vuokraus - mökkilomat.net

Kannattaako ostaa mökki sijoitusmielessä?

Mökki sijoitus mökin ostaminen

Tutkimusten mukaan suurimman osan suomalaisista mielestä kesämökki on hyvä sijoitus. Mutta maksaako mökki osinkoa? Tai kasvaako mökki korkoa? Onko mökki sittenkään fiksu sijoitus, jos ajatellaan omille rahoille saatavaa tuottoa?

Jos vertailemme erilaisia vapaa-ajan viettotapoja, niin siinä mielessä mökki on hyvä sijoitus. Esimerkiksi polkupyörän tai veneen arvo ei kasva ajan kuluessa. Mökin arvo useimmiten kasvaa ajan kuluessa. Tähän toki vaikuttaa merkittävästi se, että ostaa mökin oikeaan aikaan ja myy sen oikeaan aikaan. Esimerkiksi mökit, jotka on ostettu 1990-luvun alkupuoliskolla, ovat lähes tuplanneet hintansa.

Tutkimusten mukaan loma-asuntojen hinnat ovat nousseet ja nousevat edelleen. Jos mökki on rakennettu rannalle, niin sen arvo nousee nopeammin kuin kuivan maan mökin. Suuret mökkivälittäjät ovat sitä mieltä, että hintojen nousussa ei näy pysähdystä. Tähän on syynä se, että esimerkiksi rantoja on Suomessa rajallinen määrä, mökkien määrä ei siis kohtaa kysyntää, minkä takia hinnat nousevat. Kuitenkaan tähän ei voi aivan 100 prosenttisesti luottaa, sillä esimerkiksi 1990-luvun laman aikaan monen todella arvokkaan mökin hinta laski ja ne, jotka joutuivat silloin myymään mökkinsä, kärsivät tuntuvat rahalliset tappiot.

Jos ostaa sijoitusmökin, niin kannattaa miettiä seuraavia asioita. Mökin täytyy sijaita max. 2 tunnin ajomatkan päästä jostain suuresta kaupungista. Rannan täytyy olla puhdas, samoin kun vesistönkin. Auringon täytyy paistaa mökille lähes koko päivän. Mökillä täytyy olla hyvä varustelu.

Yllättävää on se, että jopa kolmasosa suomalaisista omistaa mökin omasta kotikunnastaan. Mökkeilyssä siis on kovana trendinä mukavuudenhalu. Viikonloppuisin ei haluta ajaa kovin kauas kotoa. Yleinen sääntö tuntuu olevan se, että kolmen tunnin ajomatka mökille on aivan maksimi.

Sijoitusmökki kannattaa ehkä ostaa mieluummin Suomen sisävesistön rannalta kuin meren rannalta, sillä riski on silloin paljon pienempi. Merellä riesana ovat sinileväesiintymät, jotka vaikeuttavat uimista. Ja toki öljykatastrofiriskikin on olemassa. Isojen järvien rannalla olevat mökit ovat kalliimpia kuin pienten järvien rannalla olevat.

Usein Suomessa ei osteta mökkiä pelkästään sijoitusmielessä. Syynä mökin ostoon ovat yleensä oman rauhan sekä oman vapaa-ajan viettopaikan saaminen. Jos haluaisi laskea oikeasti, että millainen tuotto tulee mökkisijoituksesta, niin täytyisi laskea rahalle hinta. Kun ostoon käyttää lainarahaa, niin vuosittaiset korkokulut kertovat sen. Jos taas mökin ostaa säästetyillä rahoillaan, niin luultavasti saisi parempaa tuottoa mistä tahansa muusta asunnosta kuin vapaa-ajan asunnosta. Sijoitusasunnon voisi vuokrata tarvittaessa vuoden jokaiseksi päiväksi, mutta mökin vuokra-ajat ovat hyvin rajatut siihen verrattuna.

Mökistä tulee myös paljon kustannuksia, joita ei osaa aluksi välttämättä edes ajatellakaan. Näitä ovat esimerkiksi sähkö, vesi, jätevesimaksut, polttopuut, kiinteistöverot, mahdolliset tienhuoltomaksut ja rakennusten kunnossapitokustannukset.

Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Leave a Comment

Previous post:

Next post: