vuokramökit - lomamökit - mökin vuokraus - mökkilomat.net

Hiihtolajit ja paikat hiihtämiseen

Hiihtolajeista suosituin on varmasti perinteinen murtomaahiihto, joka tunnetaan myös nimellä maastohiihto tai ihan yksinkertaisesti vain hiihto. Englanniksi hiihto-sana tarkoittaa enemmän laskettelua, mutta Suomessa se on perinteisen hiihtotyylin sana. Laskettelu on suomessa erikseen ja sen suosio onkin jatkuvasti kasvamassa, kun ihmisten elintaso parantuu ja harrastuksiin voidaan panostaa enemmän rahaa.

Murtomaahiihdossa käytetään kapeita suksia, jotka liukuvat hyvin eteenpäin ja pitävät taaksepäin työnnettäessä. Sukset ovat yleensä keskeltä vähän koholla ja monon kohdalle laitetaan pito voidetta, jotta suksi pitää mahdollisimman hyvin kun jalalla polkaistaan vauhtia taaksepäin. Perinteinen hiihtäminen on paljon monipuolisempaa liikuntaa kuin laskettelu, jossa jalat tekevät selkeästi suurimman osan työstä. Murtomaahiihdossa myös kädet ja selkälihakset saavat kunnon vastuksen, kun niillä autetaan etenemistä.

Maastohiihdossa on kaksi erilaista tyyliä ja niiden erilaiset variaatiot. Perinteisessä hiihtotyylissä yleisin tyyli on vuorohiihto, jossa vastakkaiset käsi ja jalka tekevät ristiin työtä. Suksilla potkitaan vuorotellen ja vastakkaisella sauvalla työnnetään vauhtia. Tasatyöntöjä näkee usein hiihtokilpailuiden maalisuorilla, kun hiihtäjät haluavat mahdollisimman nopeasti maaliviivan yli. Tämä nopeampi tapa on kuitenkin raskaampi, joten pitkiä matkoja ei jaksa hiihtää tasatyönnöin.

Luistelutyylistä löytyy erilaisia tyylejä kuten esimerkiksi kuokka, wassberg, morgen ja vuoroluistelu. Luistelutyyli on nopeampi kuin perinteinen tyyli ja sitä sanotaan myös vapaaksi tyyliksi.

Murtomaahiihdon lisäksi suksilla harrastetaan ja kilpaillaan myös monissa muissa hiihtolajeissa kuten alppihiihdossa, ampumahiihdossa, hiihtosuunnistuksessa, freestylessä, mäkihypyssä, pujottelussa ja nopeuslaskussa. Kun perinteinen hiihtäminen käy tylsistyttämään, kannattaa kokeilla näitä vauhdikkaampia lajeja suksilla.

Pohjois-Suomen pitkä talvi antaa hyvin mahdollisuuksia harrastaa hiihtoa ja muita talvilajeja. Korkeat tunturit ovat saaneet rinnalleen monia hiihtokeskuksia, jotka ovat rakennettu pääosin laskettelua varten. Näiden yhteyteen on kuitenkin tehty paljon hyviä latuja maastohiihtoa varten ja lapin metsissä voikin hiihtää perinteisesti satoja kilometrejä kauniiden metsien keskellä. Monet suomalaiset lähtevätkin hiihtolomalla tai yleisesti talvilomalla lappiin hiihtokeskuksiin harrastamaan hiihtolajeja. Paikan päältä voi varata eritasoisen hotellin tai huoneiston. Myös vuokramökit ovat kovassa suosiossa, kun mietitään majoitusta lapin hiihtokeskuksien läheltä. Helpoimmalla pääsee, kun varaa täyden palvelun majoituksen keskeltä hiihtokeskusta, josta löytyy kaikki palvelut läheltä eikä tarvitse lähteä ajamaan pitkiä matkoja päästäkseen harrastamaan hiihtolajeja.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: