vuokramökit - lomamökit - mökin vuokraus - mökkilomat.net

Sähkön säästäminen mökillä

Sähköjen asentaminen mökille avaa ovet uusiin mahdollisuuksiin ja mukavuuksiin. Erakoille sallittakoon askeettinen elämäntapa, mutta onhan se mukavaa, kun saa vesipumpulla vettä keittiöön, saunaan ja pihan kasteluun. Pieni kuumavesivaraaja mahdollistaa suihkun ottamisen kylmemmällä syksymmälläkin ilman puilla lämmittämistä.

Keittiössä jääkaappi pitää mökin ruoka ostokset kylmänä ja pakastimeen saa ruokaa tai marjoja säilytykseen vaivattomasti – ehkä jopa jälkkäriäkin. Talvivarannot voi säilöä mökille pienen kaupunkiasunnon sijasta. Valaistus ja varsinkin pihavalaistus tekevät mökkivaltakunnista keitaita rumina vuodenaikoina, joulusta puhumattakaan.Ympärivuotisessa käytössä ja mikseipä mökin sisäkalujen kunnon kannalta muutenkin, on merkittävä etu, kun muutamalla sähkölämmittimellä voi ylläpitää sopivaa peruslämpöä. Kun joulu tai hiihtoloma alkaa, ei ensimmäinen päivä mene turkit korvissa vahtiessa, kestääkö takka halkeamatta vielä kuudennenkin pesällisen.

Sähkön saaminen mahdollistaa myös lämpöpumpun hankkimisen mökille. Ilmalämpöpumpun hyöty ja teho ovat usein paras tapa lämmittää taloja viileissä säissä. Aivan kovimmille pakkasille lämpöpumput eivät sovellu niin hyvin, mutta viileissä ja lähellä nollaa olevissa lämpötiloissa esimerkiksi syksyllä ne toimivat erittäin hyvin. Nykyisten mallien etäohjaus mahdollistaa myös mökin lämmittämisen valmiiksi juuri silloin kun on itse menossa mökille. Mökki lämpenee itsekseen jo automatkan aikana ja samalla ilmankosteus laskee, joka pidentää myös mökin käyttöikää, kun sisätiloissa ei ole ylimääräistä kosteutta.

Sähköä pystyy mökillä säästämään myös ottamalla itselleen parhaiten spoveltuvan sähkön markkinoilta. Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa siis tehdä netissä. Mökin sähkön käyttö eroaa paljon ympärivuotisessa käytössä olevan asuintalon sähkön käytöstä. Kesämökkiin sähköjä ei ehkä edes tarvita, mutta mikäli mökki on tehty pitkälle syksyyn ja aikaiseen kevääseen saakka asuttavaksi, silloin sähkö on miltei pakollista. Samaten sähkö on elinehto ympärivuotisissa mökeissä. Mikäli muutat mökistä toiseen ja olet kilpailuttamassa sähköäsi nyt, muuttajan muistilista pitää huolen, että muistat tehdä kaiken oikeaan aikaan.

Eristäminen tärkeässä roolissa

Lämmönkadon vuoksi mökin eristäminen on tärkeää. Mökin ulkokuoren korjaaminen on muutenkin paikallaan, jos lautaverhous on lahonnut tai maalatun hirsimökin maalaus on pahasti lohkeillut, haalistunut ja kauhtunut. Mökin ulkoverhouksen täytyy ulkonäön ohella toimia kunnollisena suojana säitä vastaan. Huono verhous päästää tuulen ja kosteuden runkoon ja/tai lämmöneristeisiin. Mökkeily on tällöin epämukavaa ja vetoista. Seinärakenteet lahoavat ja turmeltuvat ja vähentävät kaiken aikaa mökin arvoa.

Hirsimökin vetoisuus johtuu monesti siitä, että nurkkaliitokset on tehty huonosti tai jopa väärin. Onko mökin nurkissa talvella kuuraa? Nurkkien kehnous voi johtua siitäkin, että ne on rakennusvaiheessa tehty ”liiankin hyvin”. Liitokset ovat olleet asennettaessa enemmän kuin tiiviitä ja kuivuttuaan muuttuneet harakanpesiksi.

Nurkat eivät juuri parane villalla tai sellulla tilkiten. Edellinen läpäisee ilmaa, jälkimmäinen on hyvä imemään vettä. Pienien rakojen tilkkeeksi voi panna sopivansävyistä akryylikittiä, suurempiin reikiin polyuretaania spraypullosta ja kuivumisen jälkeen liikojen tultua poisvuolluksi päälle kittiä. Välillä unohdettu tervariive on erinomainen tilke vanhoihin hirsimökkeihin, uudehkossa vaaleassa voi väri pistää pahasti silmään.

Lautamökin uudelleenverhoaminen kannattaa tehdä huolellisesti ja kestävillä, perinteisillä materiaaleilla. Jotta saadaan siisti ja entistäkin kauniimpi mökki, annetaan aikaa tuumailuille. Katsellaan ympäristön hyviä ja huonoja esimerkkejä.

Julkisivujen materiaalia ei saa eikä kannata vaihtaa ilman erityisen hyvää syytä. Puun korvaaminen tiilelle, hirren verhoaminen puulla, erilaiset levyverhoukset ja jopa ankara värimuutos maalipintaan edellyttävät kääntymistä rakennusviranomaisiin päin.

Miten sähkön tuottama lämpö parhaiten pysyy mökin sisällä?

Yksinkertaisesti eristämällä. Mutta kumpaa tulisi eristää – sisä- vai ulkopuolta? Ulkoseinien lisäeristämisessä pitää aluksi pohtia, onko se yleensä lainkaan kannattavaa. Lisäeristämisoppaan mukaan ulkoseinien lisäeristäminen on kaikkein kannattavinta vanhoissa hirsitaloissa ja purueristeisissä mökeissä. Monesti vielä seiniäkin kannattavampaa on yläpohjan eristäminen lämmön karkailun takia. Sisäpuolelta eristettäessä täytyy ensimmäiseksi tarkistaa, mitä vanhat seinät ovat syöneet. Kaikkea ei voi jättää uuden alle. Mahdollinen vanha höyrynsulku on poistettava ja samoin liian tiivis pintamateriaali. Se voi olla käytännössä vesitiiviiksi muuttunutta, moneen kertaan maalattua pahvia.

Samalla kannattaa pohtia, mitä sisään paksuneva seinä aiheuttaa esimerkiksi sähköjohtojen asennuksille. Vain osan vuotta lämpimänä olevassa mökissä on myös home- ja kosteusriskinsä sisäpuolelta eristettäessä. Syyssateilla tunkee ulkopuolelta kosteutta hirsien väliin ja kenties edelleen sisäpuolisiin eristeisiin. Sisäpuolelle ei voida suositella muovista höyrytiivistä kosteussulkua, mutta eräs vaihtoehto on tervapaperi + villa + tervapaperi + sisustuspaneeli.